miljösnäll barnmat.jpg

Miljösnäll barnmat

För att hjälpa barnfamiljer till ett godare, enklare och lyckligare matliv lanserar Urban Deli, tillsammans med Jessie Sommarström och Gordon Grimlund, en ny miljösnäll barnmat under varumärket Justus. Med Justus vill de bidra till att barn får goda och näringsrika måltider som är hållbart producerade och gör gott – för både klimatet och andra barn.

Jessie Sommarström och Gordon Grimlund med sonen Justus

ANNONS

Barnmaten, som är en fryst puré med lång hållbarhet, är producerad av ekologiska svenska grönsaker som rensats ut på grund av att de är för korta, tjocka eller krokiga för att säljas i butik. Genom att ta vara på råvaror som inte används som livsmedel minskar de matsvinnet och klimatavtrycket samtidigt som de erbjuder en god och näringsrik måltid till våra yngsta. 

Alla barn har olika rutiner kring mat och äter olika mycket vid olika tillfällen, därför är barnmaten förpackad i kuber om 25 gram så att mängden mat enkelt kan anpassas efter barn och situation. Användningsområdet är brett och maten passar lika bra som smakportion till barn från fyra månader, som ett tillbehör för äldre eller som bas till en näringsrik smoothie. 

– Vi vill förenkla livspusslet för småbarnsföräldrar genom att tillhandahålla en produkt som både smakar och gör gott. Genom att skala, ånga och mixa säsongens svenska, ekologiska grönsaker kan vi erbjuda en hantverksmässig produkt på 100% råvara, fylld av hållbar näring, berättar Jessie Sommarström, kreativ chef på Urban Deli och aktuell i TV-programmet Kockarnas Kamp.

Förutom att barnmaten är fylld av näring och gör gott för miljön hjälper den, genom ett samarbete med människorättsjuristen Parul Sharmas rörelse Rajdulari Foundation, indiska flickor till ett självständigt och meningsfullt liv. Rörelsen bekämpar bland annat barnäktenskap, trakasserier och barnarbete genom att erbjuda stipendier för eftergymnasiala studier till indiska flickor i marginaliserade områden.

Idén till produkten är från början framtagen av Gordon Grimlund och Nathalie Nordström, som redan 2018 vann pris i innovationstävlingen Matverk med produkten. Nu har Jessie och Gordon, tillsammans med Urban Deli, vidareutvecklat produkten för att tillgängliggöra den på marknaden. 

– Urban Deli är en plattform för matinnovation och därför kändes det självklart för oss att återuppliva den här produkten så att fler får ta del av näringsrik och hållbar barnmat som gör gott. Att vi dessutom får möjlighet att bidra till ett högre syfte känns viktigt. Jag är själv adopterad från Indien och fick möjligheten till ett tryggt liv här i Sverige. Nu vill vi bidra till indiska flickors möjlighet till utbildning och vetskap om sina egna rättigheter, säger Jessie Sommarström.

Barnmaten Justus, som är uppkallad efter Jessie och Gordons son, kommer att finnas i smaker utifrån de grönsaker som finns att tillgå – med fokus på rotfrukter och näringstäta råvaror. Från och med den 7 oktober finns den för försäljning i Urban Delis butiker på Sveavägen 44, Nytorget och i Sickla. En förpackning innehåller 300 gram barnmat fördelat i kuber om 25 gram och kostar 45 kr, där 8 kr oavkortat går till Rajdulari Foundation.