​ Idrotten får Lisa att må bra.jpg

Idrotten får Lisa
att må bra

Lisa Molin, 36 år, fick sin diagnos typ 1-diabetes när hon var nio år. 

Hon har alltid varit en aktiv tjej och gillat att idrotta. Från unga år har hon spelat fotboll samt även utövat racketsporter, som hon även håller på med i dag. Det blir även löpning, dans och besök på gym.

Hon har alltid som barn varit dålig på att dricka, men efter att hon kom hem från ett kalas och berättade att hon hade druckit tre flaskor läsk och ändå var törstig förstod hennes föräldrar att något inte var som det skulle.
- Jag fick då kissa på en av pappas stickor och åka direkt in till Östra sjukhuset i Göteborg. Det visade sig då jag hade 30,6 i blodsockervärde, säger Lisa.

Hennes klasskompisar lärde sig att se när Lisa blev för låg och visste hur de skulle göra, medan hennes ena lärare inte lät henne äta en frukt i klassrummet när hon fick känning.
- Jag fick gå ut och sätta mig. Det kändes som att sitta i skamvrån. Det tyckte jag var jättejobbigt och gömde min sjukdom istället. Jag ville inte ta mina sprutor inför andra och gick ibland till och med hem på rasten för att ta mina sprutor.

"Jag äter det jag tycker om och fyller på med kolhydrater i och med att jag tränar så mycket. Jag gillar choklad och godis, men tänker på att inte äta det för ofta."

Idrotten har präglat hennes liv
Lisa har alltid varit en aktiv tjej och gillat att idrotta. Från unga år har hon spelat fotboll samt även utövat racketsporter, som hon även håller på med i dag. Det blir även löpning, dans och besök på gym.


- Idrotten har präglat mitt liv, där jag har idrottat extremt mycket, den har känts som en frizon, där jag inte tänker på att jag är sjuk. Idrotten får mig att må så bra, förklarar Lisa.
Hon berättar att när hon var ung och började spela fotboll så var det folk som sa till henne att ”kan du verkligen spela fotboll, du har ju diabetes”. Vilket är en tråkig okunskap i samhället.


I dag spelar hon fotboll i ett division 4-lag utanför Alingsås.
- Jag spelar mest för skoj skull. Fotboll är en rolig träningsform.
Gällande kosten så är Lisa noga med vad hon äter, i och med att hon har celiaki, och äter bara glutenfritt samt mestadels växtbaserad kost.


- Jag äter det jag tycker om och fyller på med kolhydrater i och med att jag tränar så mycket. Jag gillar choklad och godis, men tänker på att inte äta det för ofta. Men jag äter inte rött kött och undviker mättat fett i för stor mängd.
Så det gäller att röra på sig i och med att det finns så många hälsomässiga fördelar med fysisk aktivitet. Samt att äta det som fungerar bäst för en själv. Att hitta sin egen balans.


- Att leva med typ 1-diabetes är ett 24-timmars jobb. Du kan aldrig vila ifrån det och aldrig ge upp. Sjukdomen finns med dig hela livet ut, avslutar Lisa.

Lisas tips till andra med typ 1-diabetes:

  • Var påläst om din sjukdom.

  • Idrotta och ha tålamod.

  • Var noga med kosten. Testa dig fram, men ge inte upp.

  • Dela erfarenheter med andra diabetiker.

  • Var öppen och berätta om din sjukdom för folk i din närhet.


Text: Ann Fogelberg
Foto: Privat

ibovgnm6jop9fbf7gazl.jpg